Sök

Immaterialrättsintrång

Enligt tankesmedjan ECEPR, European Centre for Entrepreneurship and Policy Reform, leder piratkopiering och immaterialrättsintrång till att 187.000 arbetstillfällen trängs undan i Norden. Ännu en effekt är många miljarder som aldrig kommer företagen till del. Piratkopiering och immaterialrättsintrång berör varumärken, patent, upphovsrätt och liknande rättigheter. Med rapporten vill de öka medvetenheten om immaterialrätt och immaterialrättsintrång samt bidra till en nationell immaterialrättsstrategi.

Rapporten presenterar en genomgång av samtliga branscher som har ett intensivt beroende av immaterialrätt. Den visar att de totalt bidrar med strax över 3 miljoner jobb i Norden, varav cirka 1 270 000 i Sverige. Totalt bidrar dessa företag med ett ekonomiskt värdeskapande på 332 miljarder euro i Norden, varav närmre 125 miljarder i Sverige.

Parallellt lyfter Svenskt Näringslivs tidning Näringslivet frågan om intrång i immaterialrätten i upphandlingar. Företaget Järn i Offentlig Miljö menar att de trots designskydd sett konkurrenter använda deras design för att vinna upphandlingar. Även företaget Blå Station menar att konkurrenter kopierar deras design och vinner upphandlingar.

Rapporten Intellectual Property, Jobs & Prosperity in the Nordic Region 2024

Tidning Näringslivets artikel: Konkurrenter kopierar företagets design – och vinner upphandlingarna

Tidning Näringslivets artikel: Så tar piratkopior död på hans affärer: ”Myndigheterna bryr sig inte”